Categorieën: , ,

“Hip hung” kogelbiefstuk met rundermerg-bearnaisesaus

30,00 per stuk
Bestellen bij Chateaubriand
  • Branche erkende meesterslager
  • Maandag tot en met vrijdag koel verzonden

Beschrijving

Bernaisesaus is de ultieme steaksaus. Deze versie, op basis van eieren, zuren én rundermerg, is het summum. De zuren in de saus zijn een belangrijk fris tegenwicht voor de volvette smaak van het merg. Kogelbiefstuk, bearnaisesaus en rundermerg zijn elke dag vers verkrijgbaar bij Chateaubriand.  Het pakket is voor 2 personen, 30 euro. U krijgt minimaal 300 gram biefstuk en de saus en de merg.

Wat heb je nodig?

4 kogelbiefstukken, ruim 150 gram per stuk 1 pot bearnaisesaus van Chateaubriand (huisgemaakt) 130 gram vers rundermerg, zonder been

Bereiding saus

Verwarm het merg in een pannetje op middelhoog vuur zodat het bijna vloeibaar wordt. Maak de bearnaisesaus van Chateaubriand warm in een ander pannetje. Klop het rundermerg in meerdere delen door de bearnaisesaus totdat het merg in zijn geheel in de saus is opgenomen. Wilt u het uzelf nóg makkelijker maken? Klop de saus dan op met een staafmixer of in de blender *Tip van Johan Verwarm het rundermerg niet op het fornuis maar in een pannetje op de Bastard-barbecue (of kamado). Hierdoor krijgt het een subtiele rooksmaak. Een onweerstaanbare smaakmaker in de bearnaisesaus en een échte aanrader.

BBQ

Zorg voor een maximaal hete barbecue. Smeer het rooster in met een beetje olijfolie. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier, strooi peper, zout en kruiden en specerijen naar keuze op het vlees en laat minimaal 1 uur op kamertemperatuur komen (langer mag ook). Grill de kogelbiefstukken op de gloeiendhete barbecue, 2 tot 3 minuten, aan beide zijden, tot het vlees van binnen mooi rood of rosé is.

Koekenpan

Verhit een koekenpan met flinke klont boter op hoog vuur en laat uit bruisen. De boter moet kleuren, het schuim moet wegtrekken. Bak de kogelbiefstukken aan één zijde in 2 minuten goudbruin voor een rare-resultaat (3 minuten voor medium-rare, 4 minuten voor medium). Draai de steak om met een tang en bak nog eens 2 minuten (of langer). Beweeg de steaks niet tijdens het bakken. Laat het vlees enkele minuten rusten in de koekenpan.

Serveren

Dresseer de gebakken kogelbiefstuk op een bord met de rundermerg-bearnaisesaus er overheen. Lekker in combinatie met knapperige andijviesalade en friet.