Historie & eigenaren

“De passie en het oog voor kwaliteit zit in de familie. In de winkel in Heemstede hangt een zwart-wit portret van de eerste slagerij van opa Teekens.”

Waar Chateaubriand begon als een slagerij van kleine omvang, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een ware speciaalzaak met een uitzonderlijk breed assortiment. In de winkel in Heemstede hangt een zwart-wit portret van de eerste slagerij van opa Teekens. Adele Teekens, eigenaresse van Chateaubriand, is inmiddels de derde generatie die in de zaak werkt. Zij leerde het slagersvak van haar vader, Eijmert Teekens, die helaas niet meer onder ons is. Toch is Eijmert Teekens tot de dag van vandaag een begrip in de Nederlandse slagerswereld. Hij hield zich vooral bezig met de horecatak van het bedrijf, maar bracht ook een eigen kookboek ‘Het Fijne van Vlees’ op de markt. Dit boek is zijn persoonlijke verslag van de dagelijkse speurtocht naar het beste vlees.

Vanaf het begin was Eijmert al bezig met het persoonlijk selecteren van het vlees dat geïmporteerd wordt. Adele ging regelmatig met haar vader mee naar Schotland om het beste lams- en rundvlees uit te zoeken. De passie en het oog voor kwaliteit zit in de familie. Ook nu zoekt Adele, met behulp van Johan van Uden en Dirk Huisman, nog het merendeel van de producten persoonlijk uit. Wat wel door de jaren heen veranderd is, is de manier van omgaan met klanten. Chateaubriand is persoonlijker geworden. Adele wilde dat hun hoogstaande producten ook beschikbaar werden voor de consument. Hierdoor ontstond het concept voor een bourgondische eetwinkel: een winkel waarin het mooie vlees van Chateaubriand aangeboden wordt voor de particulier en waar de verscheidenheid aan smaken verwerkt kan worden in verschillende maaltijden. In 1991 opende Chateaubriand zijn winkeldeuren op de Binnenweg in Heemstede waar het uitgroeide tot een culinaire haven van heerlijke gerechten en een breed assortiment van vlees, kaas, wijn en andere producten.