Historie & eigenaren

In de winkel aan de Binnenweg hangt een zwart-wit portret van de eerste slagerij van opa Teekens. Adele Teekens, één van de weinige vrouwelijke slagers in Nederland, is inmiddels de derde generatie die in de zaak werkt. Zij leerde het slagersvak van haar vader, Eijmert Teekens, helaas is hij niet meer onder ons, maar tot op de dag van vandaag is Eijmert Teekens een begrip in de Nederlandse slagerswereld. Hij deed vooral de horecatak van het bedrijf. Maar heeft ook een eigen kookboek Het Fijne van Vlees, uitgebracht. Dit is een persoonlijk verslag van zijn dagelijkse speurtocht naar het beste vlees. Adele Teekens is eigenaresse van de heerlijke eetwinkel ‘Chateaubriand’, gelegen in het centrum van Heemstede en biedt daar het overheerlijke vlees, onder andere uit Schotland, aan de mensen thuis.

In de familie

Het zit natuurlijk in de familie. Als jouw vader al op zijn derde naast het hakblok van zijn vader in de slagerij stond, is de kans groot dat de geschiedenis zich herhaalt. En zo is het ook gebeurd. Adele Teekens, heeft een slagerij. Maar aangezien in die familie het gewone lang niet goed genoeg is, heeft zij een ongewone slagerij geopend na het doorlopen van de slagersvakopleiding.

Persoonlijke selectie

Eijmert Teekens was al sinds zijn eerste stappen op eigen benen in de slagerswereld bezig geweest met het persoonlijk selecteren van het vlees dat wordt geïmporteerd. Dus ging Adele met haar vader vroeger al elke maand naar Schotland om het beste lams- en rundvlees te selecteren. Deze gewoonte heeft Adele dan ook zonder aarzeling overgenomen in de opbouw van haar winkel en ook bij Chateaubriand wordt het merendeel van de producten persoonlijk geselecteerd door Adele en bedrijfsleider Johan van Uden. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit zo hoog mogelijk is en dat het allerbeste vlees wordt geselecteerd voor de klant.

Bourgondische eetwinkel

Voor Adele Teekens was het niet meer dan normaal dat ook zij verder zou gaan in de slagerswereld. Maar zij wilde liever op een iets persoonlijkere manier omgaan met de klanten en het vlees ook kunnen aanbieden aan de thuiskok. Hierdoor ontstond het concept voor een ‘Bourgondische eetwinkel’. Adele wilde een winkel maken waarin het mooie vlees van Chateaubriand aangeboden kon worden aan de particulier en waarbij de smaak van het vlees verwerkt kon worden in verschillende maaltijden. De geschikte locatie voor Chateaubriand werd gevonden op de Binnenweg in Heemstede en in 1993 opende Chateaubriand voor het eerst zijn deuren. Destijds verkocht Chateaubriand nog voornamelijk vlees en werd het vlees ook nog niet echt bewerkt, maar door de jaren heen is Chateaubriand uitgegroeid tot een culinaire haven van heerlijke gerechten waarbij een breed assortiment wordt aangeboden in vlees, kaas, wijn en andere producten.

Johan van Uden

Natuurlijk heeft Adele het vuur voor het goede en voor het smakelijke van huis uit meegekregen, maar Johan van Uden heeft met zijn uitmuntende kennis ook voor een groot deel bijgedragen aan de opbouw van Chateaubriand. Zowel Adele als Johan hebben een uitgebreide scholing achter de rug op de Slagersvakschool. Daarnaast heeft Johan zijn ervaring opgedaan in de slagerij uit zijn dorp, waar hij al op zijn twaalfde werkte. Maar bovendien heeft hij ook een tweejarige opleiding genoten in België én een eenjarige opleiding in Parijs om zijn slagersvaardigheden na de Slagersvakschool nog meer te verbeteren. Johan kwam in 1996 bij Chateaubriand om het team te versterken. De samenwerking tussen de familie Teekens en Johan bleek uitstekend te zijn en samen hebben ze Chateaubriand ontwikkeld tot de eetwinkel met het huidige hoge niveau.

Breed assortiment

Wat Chateaubriand kenmerkt is de verscheidenheid aan producten, want begonnen als een slagerij van kleine omvang, is de slagerij inmiddels uitgegroeid tot een ware speciaalzaak met een breed assortiment. Door de jaren heen is de winkel uitgebreid met een kaasassortiment, een afdeling met maaltijden waarin uiteraard het vlees van Chateaubriand verwerkt is en een heel uitgebreid assortiment delicatessen. Uiteraard hoopt Chateaubriand zich in de toekomst alleen maar verder te kunnen ontwikkelen en u altijd het beste vlees te kunnen aanbieden.