RTL 4, Van slager tot Chef

Van Slager tot Chef maakt het slagersvak hip & happening

Persbericht, Rotterdam, Maandag 15 Juni, 2015

Onze leerling slager, Joey van Baan doet mee aan het nieuwe RTL programma Van slager tot Chef. Verstegen Spices & Sauces en SHH Productions zijn met dit nieuwe televisieprogramma gekomen. Het programma zal vanaf zondag 18 oktober 2015 wekelijks worden uitgezonden rond 16:30 op RTL4 en wordt herhaald op zaterdag. Initieel staan 8 afleveringen gepland.

Waarom Van Slager tot Chef?

Een ambachtelijk slager moet meer in huis hebben dan alleen verstand van lekker vlees. Naast een gedegen dosis product- en marktkennis wordt van hem/haar steeds vaker de rol van chef verwacht. Hij of zij moet dus voldoende weten van bereidingswijzen, smaak, smaakmakers en trends op culinair gebied. Hij of zij moet bij voorkeur buiten de branche kunnen denken en vernieuwend zijn. Een moderne slagerij is veel vaker een ‘smaaktheater’ waarin ‘beleving’ en ‘gedegen advies’ belangrijke onderdelen van de voorstelling zijn en moeten zorgen voor terugkerend publiek. Verstegen Spices & Sauces levert met haar producten en knowhow al bijna 130 jaar een belangrijke bijdrage aan slagerijbranche en wil met deze serie de ambachtssector in het zonnetje zetten.

Doelstelling van het programma is om het ambacht te laten zien en op een positief opbouwende wijze het slagersvak te belichten en het daarmee aantrekkelijk te maken voor jongeren. Het programma laat de
kijker bewust worden van ‘smaak’ en kennis nemen van de herkomst van, en mogelijkheden met, kruiden en specerijen waardoor er per saldo méér uit het stukje vlees gehaald kan worden.

Hoe ziet het programma er uit?

In ‘Van Slager tot Chef’ stellen we per aflevering twee jonge aanstormende talenten uit het slagersvak een dag op de proef. Ze krijgen een opdracht van een ervaren ambachtsman (bij een vooraf geselecteerde slager ergens in Nederland) en demonstreren een typische slagersvaardigheid. Van de meester horen we ondertussen waarom hij/zij zo gepassioneerd is over dit vak. Maar ook leren we over de herkomst van bepaalde soorten vlees, kwaliteitscontrole en wat je er überhaupt voor moet doen om een echte slager te worden. De slager beoordeelt de opdracht.

De leerling slager zal met het oog op de toekomst ook moeten leren hoe hij de klant kan laten excelleren in eigen keuken. Daar maken we in de uitzending een vliegende start mee. Er wordt volgens een wekelijks variërend thema gekookt. Onze chef inspireert, laat proeven en praat over de typische kruiden en specerijen die binnen het thema zijn toegepast. Daarna is het aan de kandidaten om aan de slag te gaan. We koken op straat; letterlijk op de stoep van de slager. Er staat een mobiele kookstudio tot beschikking
van de kandidaten en publiek kan meekijken.

Elke aflevering kent een winnaar. Hij of zij die de opdrachten het beste heeft uitgevoerd gaat met de chef op een internationale culinaire reis waarvan we verslag zien in aflevering 8 van het programma. Waar naar toe? Dat blijft tot het laatste moment een geheim.