Witflora kazen

Deze kazen rijpen met behulp van een witschimmel die de producent samen met het stremsel en zuursel aan de melk toevoegt. Tijdens het stremmen en uitlekken van de wrongel gebeurt er in eerste instantie niets met de kaas. De omgeving is nog te vochtig om de witschimmel te laten ontwikkelen. Daarna laat men de kaas uitlekken en wordt hij droog gezouten.

In de speciale rijpingsruimtes vormt zich de witschimmel op die plekken waar de schimmel-cultuur zuurstof krijgt, dus voornamelijk aan de buitenkant van de kaas. De kazen rijpen dus van buiten naar binnen. Het is belangrijk om in dit stadium andere schimmels en bacteriën weg te houden en daarom is het voor buitenstaanders tegenwoordig bijna onmogelijk om de bereiding van deze kazen van dichtbij te volgen. De witte-korst kazen zijn altijd zacht van structuur.

Het vaste Chateaubriand witflora kazen assortiment:

  • Saint Félicien
    Fruitig, romig en met een pikante smaak; gemaakt van koemelk, uit de Beaujolais. Het is een kaas ‘zonder korst’, de zogenaamde croute naturelle.
  • Saint Marcellin
    Fris, pikant en bovenal heel romig. Heeft een croute naturelle. Van koe- of geitenmelk, uit de Beaujolais.
  • Chaource
    Fris, fruitig, korrelig en romig tegelijk. Koemelkse kaas uit het Champagne gebied.
  • Neufchatel
    Zilt-pikante smaak, licht gezouten. Komt uit Bretagne en is vaak hartvormig.
  • Camembert
    Deze bekende Normandische kaas heeft een aardse smaak.
  • Brie de Meaux AOC
    Pikante aardse smaak en licht gezouten. De ‘Koning der Kazen’ is zijn eretitel.