Prosciutto di San Daniele

De Prosciutto di San Daniele is de tweede meest bekende ham van Italie. Deze ham lijkt op de Parma ham, maar is iets lichter van kleur en zachter (soms noemt men hem ook wel zoeter) van smaak. De San Daniele ham ontleent zijn naam aan het dorpje San Daniele waar hij wordt gedroogd. Het bijzondere van dit plaatsje is dat hier de koele lucht uit het noorden en de warme lucht vanuit de Adriatische zee samenkomen boven een rivier die als natuurlijke geleider fungeert. Deze omstandigheden dragen bij tot het creëren van de verfijnde smaak van de San Daniele. Het San Daniele keurmerk waarborgt de herkomst van het vlees uit de aangeduide zone van San Daniele, een gegarandeerde rijping van minimaal 12 maanden en een kwaliteitscontrole door brandmarkering. De ham komt uitsluitend van het White Landrace varken, een bijzonder Italiaans varkensras speciaal bestemd voor de productie van Prosciutto di San Daniele.
De ham is heerlijk als voorgerechtje met truffelolie, of met verse vijgen, om witlof in te rollen, in pasta, maar ook gevouwen om een tournedos.