Kennemerduinen Damhert Ossobuco plakken

Mooie kleine stukjes van de Damhertschenkel, ideaal als tussengerecht.

Damhert schenkels komen van het bovenste deel van de bout, in Schotland “shank” genoemd. De combinatie van vlees, been en merg maakt het vlees uitermate geschikt om soep van te trekken.
Het veelvuldig gebruik van de poten zorgt er voor dat er aardig wat collageen ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het vlees smeuïg blijft na de garing en dat als u er bouillon of soep van trekt, deze mooi gebonden is. Het been bevat veel smaakstoffen die bij het koken langzaam tevoorschijn komen.

Maar het kan ook perfect gebruikt worden om stoofgerechten van te maken.
Het bekendste gerecht waar de schenkels zich goed voor lenen is de Italiaanse ossobuco. Voor dit gerecht stooft u de Damhert schenkels  ruim twee uur in de pan of in de oven met verse groenten.

Overigens: ossobuco heeft niets met een ‘os’  te maken. Osso is Italiaans voor bot en buco betekent gat. Het gaat hier dus om een “bot met gat” en die heb je bij een rund, een kalf en bij een Damhert.

Snel naar...