Geitenkaas met huisgemaakt gerookt spek

We gebruiken de Crottin, dit is een kaasje gemaakt met rauwe geitenmelk, het heeft een pikante romige textuur. De kaas verhardt met de tijd en kan zelfs wat droger worden. Aroma’s willen naar buiten komen  en daardoor wordt de smaak steeds intenser.
De kaas werd al in de 16e eeuw geproduceerd. Over de herkomst van de naam Crottin zijn twee verhalen. Het ene verhaal verteld dat Crottin komt van ‘Crot’. Crot is een kleine olielamp gemaakt van gebakken klei. De mal om deze olielamp te maken lijkt veel op de mal voor het vervaardigen van de kaas. Een andere verklaring voor de benaming van deze kaas is natuurlijk de vorm die, zeker bij langere rijping, lijkt op een grote geitenkeutel ‘Crotte’.

We snijden de Crottin doormidden en omwikkelen de helften met huisgemaakt gerookt spek. Laat het geheel rustig warm worden op laag vuur, gedurende 10 minuten. De kaas smelt een klein beetje, maar niet zoveel dat alles eruit loopt.