Boudin blanc

Dit lekkere worstje komt oorspronkelijk uit het Franse plaatsje Rethel. Het werd in de 17e eeuw ‘gecreëerd’ door de [wegens duelleren] verbannen kok Chamarande die gebruik maakte van het ruim voorhanden zijnde plaatselijke produkt: varkensvlees.
Het is in tegenstelling tot de Boudin noir géén bloedworst. Boudin blanc maken wij van 60% varkensrug vet, 20% blank mager varkensvlees, 10% wit brood (zonder korst), 10% melk en eieren. Als smaakmakers gebruiken wij keukenzout, witte peper, gember en kardemom.
Het brood, de eieren, melk en de kruiden laten wij één nacht weken. Het varkensrug vet en het magere varkensvlees word fijn gecutterd (gemalen) met het geweekte broodmengsel. Belangrijk is dat de temperatuur tijdens het cutteren niet boven de 10° C komt. Dit is het lastige van het maken van Boudin blanc: voorkomen dat het mengsel gaat schiften en vet gaat af zetten.

Zoals de Franse naam al zegt (blanc=wit), heeft het worstje een mooie witte kleur. Hoe witter de worst hoe hoger de kwaliteit volgens de Franse worstmakerij.
Het kan warm of koud gegeten worden. In Frankrijk wordt de Boudin blanc uit Rethel traditioneel met Kerst gegeten. De zachte en verfijnde smaak van het worstje is ook heerlijk bij rode kool, zuurkool of een andere stamppot. Vaak wordt de Boudin Blanc gegrilled op de barbecue.

 

Boudin blanc zit hier

Boudin blanc