Bosham

Belgische hammen zijn weer net even iets anders dan Italiaanse of Spaanse hammen. Ze zijn vaak droger en hebben een hoger zoutgehalte.
De Superano is een 12 tot 18 maanden gedroogde ham met een heerlijke nasmaak, perfect voor in gerechten. De Superano wordt voor het rijpingsproces ingesmeerd met grof zeezout en vervolgens gerijpt in een zoutkamer waardoor het zout nog beter in de ham trekt en zich gelijkmatig verdeelt. De ham bevat meer dan 60% onverzadigde vetzuren, deze vetzuren hebben een positieve werking in tegenstelling tot verzadigde vetzuren.
De Bosham is eveneens een Superano, maar er is een extra dimensie aan gegeven. Wanneer de ham twaalf maanden heeft gerijpt als Superano, wordt de Bosham gedurende twee volle dagen gemarineerd in rode wijn, daarna wordt de ham nog een nacht gerookt. Het effect van deze handelingen op de Bosham is dat hij een hele kruidige smaak krijgt en heerlijk is in combinatie met bijvoorbeeld meloen en een goed glas wijn.
Proeft u zelf!