Blauwader kazen

Blauwschimmelkazen rijpen met behulp van een blauwschimmel die zorgt voor blauwe aders in de zuivel. De blauwschimmel wordt al van te voren aan de melk toegevoegd, maar gedurende het maken van de kaas gebeurt er niets mee.

Net zoals een witschimmelkaas heeft ook de blauwschimmelkaas zuurstof nodig om zich te ontwikkelen. Na het drogen wordt de kaas met roestvrij stalen pennen doorstoken. De schimmel ontstaat in de gangen die met de pennen zijn gemaakt en zoekt daarna zijn weg door de luchtbelletjes in de kaas. De hele groei is voltooid na minimaal twee weken, maar kan bij sommige kazen wel een half jaar duren.

Fourme d’Ambert is een blauwschimmelkaas van ongeperste wrongel, net als Bleu de Bresse en Rochebaron. Wrongel is het eerste stadium waarin de blauwaderkaas zich bevindt als deze wordt gemaakt. Wrongel bestaat uit kleine korreltjes eiwit. Als de korreltjes in het eerste stadium worden samengeperst is er sprake van geperste wrongel en als dat niet wordt gedaan dan is er sprake van ongeperste wrongel.

Het vaste Chateaubriand blauwader kazen assortiment:

 • Fourme d’Ambert AOC
  Koemelkse blauwader met een stevige structuur. Deze heeft een geur van gebrande noten en een milde fruitige smaak. 
 • Bleu du Chèvre
  Van gepasteuriseerde geitenmelk. De smaak is enigzins nootachtig.
 • Blu ’61 al Passito Rosso
  Gerijpte kaas geaffineerd met een zoete rode passito wijn. Voor een zoete smaak zijn er gekonfijte cranberry’s aan toegevoegd. Winnaar van de Alma Caseus Award in 2011.

 • Roquefort Caves Baragnaudes AOC
  Romige en zilte smaak; gemaakt van schapenmelk, gerijpt in de grotten van Combalou.
 • Bleu d´Auvergne AOC
  Milde blauwader gemaakt van koemelk, met een noot- en hooiachtige smaak.