Wild & Gevogelte

  • Producten
  • Uitleg over Wild & Gevogelte

Bekijk onze producten:

Het Label Rouge keurmerk is ontstaan als reactie op de ontwikkeling van de gangbare pluimveeproductie in Frankrijk. Door deze (negatieve) ontwikkeling kreeg pluimveevlees het imago goedkoop en van lage kwaliteit te zijn.
Een aantal Franse boeren wilde het bestaande kwaliteitsimago van pluimveevlees behouden en besloot om de veehouderijen aan te passen. Ze boden de consument een ander soort kip aan: Label Rouge.

De wijze van productie van deze kip lijkt op de biologische productiewijze.

Bij pluimvee kenmerkt het Label Rouge-keurmerk zich door het gebruik van overwegend langzaam groeiende kippenrassen. Deze krijgen minstens 81 dagen de tijd om tot hun eindgewicht te komen. Verder is de maximumbezetting 11 kippen per m², met een uitloop naar buiten van 2 m² per kip. Verder zijn er ook nog speciale eisen gesteld aan de voeding, zoals een minimaal aandeel van 75% van granen in voedsel.

Van alle landbouwvoedingsproducten is de kip de eerste soort die in 1965 het Label Rouge-keurmerk heeft gekregen.
*Het gevogelte dat in Frankrijk onder het Label Rouge-keurmerk wordt geproduceerd, draagt de Franse term ‘Volailles fermières’.
In het kader van de Europese regelgeving is deze term in het Nederlands vertaald met ‘boerenscharrelkip.

Rustieke rassen worden geselecteerd op de kwaliteit van hun vlees en hun langzame groei.
Afhankelijk van het ras kunnen de kippen als volgt worden onderscheiden:

  • vlees: wit of geel,
  • veren: bruin, zwart of wit,
  • poten: geel, zwart of blauw,
  • nek: van veren voorzien of kaal.

Houderijsysteem

De Label Rouge-kippen worden gehouden in kleine, lichte stallen, zonder kunstlicht en maximaal 400 m² per stal.
De maximale bezettingsdichtheid in de stal bedraagt 11 kippen per m².
De pluimveebedrijven kunnen niet meer dan 4 stallen hebben.
Na de vorming van hun verenkleed, hebben de dieren toegang tot een uitgestrekte uitloopruimte met gras en/of schaduw:

  • een buitenuitloop van minimaal 2 m² per dier voor de kippen gehouden in een stal met vrije uitloop in de open lucht (ongeveer 1 hectare per stal)

Voer

Het voer bevat gedurende de mestperiode ten minste 75 % granen en graanproducten.

Slachtleeftijd

De Label Rouge-kippen worden, afhankelijk van de labels en het ras, geslacht op een leeftijd tussen de 81 en 110 dagen.
(Ze leven dus minstens dubbel zo lang als een ‘standaard’ kip).

Het Label Rouge is een productiemethode volgens strikte voorschriften, die rekening houdt met het welzijn van het pluimvee en het milieu.