Zwezerik in z’n geheel

Kalfszwezeriken zijn de nog niet ontwikkelde thymusklieren van het kalf, er zijn twee soorten zwezeriken: hartzwezeriken (die gelden als de beste) en de halszwezeriken. Wij verkopen alleen maar hartzwezerik. Zwezeriken zijn groot en licht van kleur en aan de randen wat rafelig. Ze zijn alleen bij jonge kalveren te vinden, naarmate de dieren ouder worden verdwijnen deze klieren.

Zwezerik op de barbecue:
De zwezerik wordt gemarineerd in Teekens’ Schotse kruiden en olijfolie. Doe de zwezerik in een grote ovenbak die op de barbecue past. Die laat u daar een uurtje op staan, de zwezerik verliest zijn vet en wordt krokant. Hierna kunt u de zwezerik in stukjes snijden en er nog een klein beetje zeezout aan toevoegen. Zwezerik komt op deze manier echt tot zijn recht en u moet het gewoon een keer geprobeerd hebben!

Zwezerik anders:
Kook de kalfszwezerik voor 5 minuten, laat daarna goed uitlekken en afkoelen tot je hem kunt vastpakken. Verwijder met de hand het vet, de pezen en de buisjes , maar probeer het buitenste vlies grotendeels heel te houden zodat de gekookte zwezerik niet uit elkaar valt.
Kalfszwezerik wordt meestal bereid in een romige, ragoutachtige saus. Ingrediënten die de rijke smaak aanvullen zijn kappertjes, augurkjes, peterselie, paddenstoelen, milde mosterd, citroen, sinaasappel, postelein en groene peperkorrels.