Kalfsvinken

Wij maken onze kalfsvinken met 100% mager kalfsgehakt, hiervoor gebruiken we kalfsvlees van de borst, dit malen we één keer door een fijne plaat. Om het vlees in te rollen gebruiken we een ander deel van de kalf: de platte bil. Dit is een erg mooi en mager stukje vlees.
Om het gehakt te kruiden gebruiken wij een door onszelf samengesteld mengsel van basiskruiden: witte peper, koriander, kardemom, nootmuskaat, foelie, gember en zout.
De kalfsvink moet ruim 10 minuten gebraden worden op middelhoog vuur; daarna mag hij nog een beetje rosé van binnen zijn.

Kalfsvinken van vroeger, bereid volgens een andere methode:
Op een rechthoekig stukje kalfsnetvet legde men een iets kleiner dun lapje kalfsvlees. Dit werd gekruid met een beetje peper en zout. Een klein langwerpig balletje gehakt vormde de kern. Vervolgens werden ze opgerold en met een dun draadje wit garen opgebonden. Als er een grote bestelling was voor bijvoorbeeld hotels of restaurants, dan gebruikte men de bekende saté prikkers. Deze kalfsvinkjes werden ook wel gebruikt voor een bittergarnituur.

Kalfsvinken zit hier

Kalfsvinken