Haas zonder kop

De hazen die bij ons in de winkel verkocht worden zijn afkomstig van de Veluwe waar ze zich te goed hebben gedaan aan wilde kruiden, gewassen, suikerbiet en tarwe. Door deze natuurlijke en rijke voeding heeft het vlees zijn bijzondere en krachtige smaak. Het jachtseizoen is geopend van 15 oktober tot 31 februari, de hazen die in november en december zijn gevangen hebben de sterkste wildsmaak. Volwassen hazen kunnen tot 3 kilo wegen en jonge hazen van 2 tot 4 maanden wegen ongeveer 1 tot 1,5 kilo. Het vlees is rood/bruinachtig van kleur en heerlijk mals. De haas is zeer geschikt om in zijn geheel te bereiden. Doordat jagers vroeger voor de vergoeding van de jachtrechten vaak een hele haas aan de deur hingen werd deze vervolgens ook in zijn geheel klaargemaakt. Hazenpeper is het bekendste gerecht dat van de haas wordt gemaakt, doordat de gezinnen vroeger groter waren ging de haas vaak in zijn geheel in de pan. De smaak van het vlees hangt van meerdere factoren af, het kan liggen aan de soort haas, de leeftijd, het besterven en natuurlijk aan de marinade en de gebruikte kruiden. Een jonge haas die gister is geschoten zal een zachte smaak teweeg brengen, terwijl een drie weken gerijpte haas een karakteristieke sterke smaak zal opleveren bij de bereiding. De haas kan goed in zijn geheel worden gestoofd, maar u kunt in de winkel ook vragen om de haas te verdelen in de rug, achter en voorbouten. De rest van het vlees kan uitstekend gebruikt worden voor een bouillon.

Snel naar...